Baner 1
Baner 2
Baner 3
Baner 4
Baner 5
Baner 6
Baner 7
Baner 8

Przerzucarka kompostu Vermeer CT 1010

  • opis ogólny
  • galeria
  • vermeer-przrzucarki-kompostu-1Przerzucarka kompostu Vermeer przeznaczona jest do kompostowania pryzm materiałów organicznych, w technologii rozkładu tlenowego. Dzięki przerzucaniu pryzm kompost jest spulchniany i napowietrzany co powoduje przyspieszenie dojrzewania oraz ułatwia kontrolę nad utrzymaniem prawidłowych parametrów procesu kompostowania.

    Aerator można zastosować do kompostowania szerokiego asortymentu odpadów organicznych w branży rolniczej, leśnej i komunalnej. Pozwala on na uzyskanie w bardzo krótkim czasie kompostu o wysokich walorach ekologicznych i nawozowych.

    Kompostowanie to metoda stosowana do unieszkodliwiania biodegradowalnej frakcji odpadów komunalnych. Tworzą ją m.in.: zielone części roślin, resztki żywności, przeterminowane artykuły spożywcze oraz inne „łatwo psujące” się odpadki. Selektywna zbiórka tej części odpadów komunalnych jest utrudniona, szczególnie w miejskich dzielnicach mieszkaniowych o zwartej zabudowie. Bardzo trudno jest w tych rejonach uruchomić system, który zapewniłby bezpieczeństwo przechowywania odpadków i zabezpieczył odpowiedni poziom higieny sanitarnej. Kompostowanie może być polecaną techniką unieszkodliwiania biodegradowalnych odpadków wszędzie tam, gdzie istnieją możliwości tworzenia małych, lokalnych kompostowników, czyli na terenach o zabudowie rozproszonej, z przewagą budownictwa jednorodzinnego i oczywiście na wsi.

    vermeer-przrzucarki-kompostu-7

    Kompostowanie to proces przerobu odpadów biodegradowalnych w nieszkodliwą, higienicznie obojętną postać. W procesie wykorzystuje się naturalne procesy rozkładu i butwienia materii organicznej powodowane przez drobnoustroje.

    Końcowym produktem tego procesu jest kompost – materiał mający charakter nawozu organicznego.

    Proces kompostowania przebiega bardzo wolno, około roku. Niezbędna jest okresowa kontrola takich kompostowni oraz napowietrzanie kompostu.

     

    Napowietrzanie kompostowanych odpadów jest niezbędne do:

    - dostarczenia tlenu zapewniającego biologiczną aktywność mikroorganizmów;

    - usuwania nadmiaru wilgoci z kompostowanej mieszaniny;

    - usuwania nadmiaru ciepła, aby nie dopuścić do zbyt wysokiej temperatury wewnątrz złoża kompostowanych materiałów.

     vermeer-przerzucarka-kompostu-4

    KOMPOSTOWANIE W PRYZMACH PRZERZUCANYCH Materiał jest regularnie przerzucany w celu poprawy warunków napowietrzania. Częstotliwość przerzucania wynosi od dwóch razy na tydzień do jednego razu w roku. Właściwe wykonane przerzucanie pryzm powinno prowadzić do przemieszczenia zewnętrznych warstw istniejącej hałdy do wnętrza budowanej pryzmy. Urządzenia do przerzucania określają kształt, wymiary i odstęp między pryzmami. Pryzmy mają wysokość do 5m, szerokość od 3 do 7,5m i długość kilkudziesięciu metrów. Czas kompostowania w pryzmach przerzucanych wynosi od 9 do 12 tygodni. Kompostowanie może być prowadzone na otwartej przestrzeni lub pod zadaszeniem.

Kontakt w sprawie zakupu części:

Łukasz Pikos

Adam Lenczowski

+48 603 882 850 - wschód

+48 603 639 999 - wschód

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Michał Jaroszyński

+48 781 820 206 - zachód

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt Dział Handlowy (sprzedaż maszyn):

Przemysław Krawczyk

+48 509 230 634

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Łukasz Śmiłowski

+48 781 500 691

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © BH Ruda                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Polityka plików "cookies"